Intalnirea romano-bulgara pe tema Proiectului Belene

22.07.2017

In data de 22 august 2017, incepand cu orele 10.30, a avut loc la Sala Mare de sedinte a Palatului Administrativ din Alexandria o intalnire pe tema Centralei Atomo-Nucleare de la Belene, Bulgaria. Aceasta intalnire a fost organizata la initiativa Asociatiei Euro Teleorman si a Consiliului Judetean Teleorman.

Au participat domnul Dan Cristescu, Presedintele Consiliului Judetean Teleorman, domnul Florin Dumitrescu, Prefectul Judetului Teleorman, directorii ApaServ, SGA, APM, DSP, primari etc., iar ca invitat special, a participat la discutii si doamna europarlamentar Viorica Dancila.

Cuvantul de deschidere a apartinut dlui Dan Cristescu, Presedintele Consiliului Judetean Teleorman.

Delegatia bulgara, condusa de doamna  Albena Simeonova, presedinta Fundatiei pentru Mediu si Agricultura din Sofia, a fost formata din reprezentanti ai mediului academic - prof. Georgi Kaschiev, expert in energia nucleara, Nikola Yankov, profesor la Academia Economica din Svishtov , ai partidului ecologist si diferite ONG-uri. Tema supusa dezbaterii a fost reactivarea interesului partii bulgare de a redeschide Proiectul Belene.

Expertii bulgari au expus intr-un mod foarte convingator istoricul si situatia actuala a centralei atomice de la Belene. Noul guvern si-a propus deschiderea Belene, pentru a face din Bulgaria o tara independenta energetic. Expertii bulgari au afirmat, venind si cu dovezi in acest sens, ca Proiectul Belene nu este necesar pentru eficienta energetica a Bulgariei, zona de constructie a centralei este una cu risc seismic mediu si ridicat (motiv pentru care lucrarile fusesera stopate in anul 2012), ceea ce ar afecta iremediabil zona si locuitorii ei in caz de seism, dar si ca regiunea transfrontaliera ar putea sa-si canalizeze eforturile catre obtinerea de profit din activitatile agricole si de turism, avand in vederea Parcul National Persina si Balta Suhaia, situate in vecinatatea zonei Belene.

In anul 2011, tot mapamondul privea inmarmurit dezastrul de la centrala japoneza Fukushima ! Iata, acest pericol, se afla azi ingrijorator de aproape de noi, si sta in puterea nostra de a-l inlatura. In acest sens, delegatia bulgara ne cere sprijinul si ne invita la o serie de actiuni pe care sa le desfasuram in comun. Totodata, partea bulgara a apreciat eforturile intreprinse de Consiliul Judetean Teleorman in stoparea Proiectului, care inca din anul 2006 s-a organizat impotriva constructiei Centralei Nucleare Belene prin strangerea a 40.000  de semnaturi la nivel judetean, inaintate apoi de domnul Liviu Dragnea (presedinte pe atunci al CJT) catre ONG-urile bulgare si, mai departe, Parlamentului bulgar de la vremea respectiva.

In anul 1991, Proiectul Belene a fost abandonat din lipsade fonduri si ca urmare a protestelor  organizatiilor ecologiste care au reusit sa atraga atentia asupra pericolului pe care il presupune construirea acestei centrale. In anul 2013, Parlamentul Bulgariei a decis sa nu dea un vot favorabil pentru centrala nucleara Belene . Astazi, ea revine pe agenda guvernului bulgar. Din pacate, marea parte a populatiei bulgare manifesta apatie fata de aceasta decizie de interes major, iar reprezentantii ONG-urilor ecologiste din Bulgaria solicita autoritatilor din judetul Teleorman sa le sprijine demersul. Un raspuns la acest dezinteres ar fi dezinformarea populatiei, una dintre temele ”linistitoare” fiind ca proiectul ar avea Acordul de Mediu.  Atunci de ce proiectul se face fara acordul partii romane ?

In  Bulgaria, proiectul anti-Belene are o firava sustinere politica. Pentru ca nu au gasit sprijin nici in parlamentul Bulgariei, reprezentantii bulgari vor sa se adreseze Parlamentului European.

Construirea unei centrale atomo-electrice in apropierea Dunarii, la doar 15, 6 km de Zimnicea si la 100 km distanta de Bucuresti, intr-o zona cu risc seismic, prezinta un real pericol pentru populatia si ecosistemele din regiune, pentru viata, in general, si nu numai a noastra, ci si a generatiilor viitoare.

Demersul delegatiei bulgare este unul civic si are ca scop constientizarea si sensibilizarea opiniei publice din cele doua tari, dar si europene. Impotriva Proiectului Belene  s-au ridicat si multi oameni de stiinta din Bulgaria, care l-au criticat aspru. Desi nu au surse de finantare pentru a-si sustine programul anti-Belene, ei vor sa constientizeze populatia si institutiile, inclusiv pe cele din mediul privat, fermierii, cadrele medicale, cadrele didactice de la toate nivelele de invatamant, operatorii de transport etc, ca Proiectul Belene, daca va deveni functional, va dauna tuturor, romani si bulgari, pentru ca un dezastru nu face alegeri. Dar nu numai acum, in prezent, ci si in viitor. Riscurile unei catastrofe nu pot fi previzibile in totalitate. Asa cum e, in forma actuala, nu exista prevazute in proiect adaposturi antinucleare pentru refugiul populatiei, nu sunt alocate fonduri pentru despagubirea familiilor, nu este definitivat programul de gestionare a deseurilor rezultate de la centrala atomo-nucleara.

Interventiile partii romane s-au axat pe efectele nocive la care populatia va fi expusa, pe pericolul pe care il reprezinta aceasta bomba cu ceas, aflata in imediata vecinatate a granitelor Romaniei, in speta, judetul Teleorman, si pe intentia de a proteja mediul inconjurator si ecosistemele sale.

In incheiere, a fost prezentat si aprobat un program de propuneri privind anularea Proiectului Belene si de informare a populatiei cu privire la riscurile reale la care va fi expusa, daca acest proiect va fi pus in functiune. Astfel, la nivelul judetului Teleorman se va initia o petitie online. Se va inainta o adresa prim-ministrului Mihai Tudose si presedintelui Camerei Deputatilor Liviu Dragnea, avand in vedere ca dumnealui s-a pozitionat constant impotriva acestui proiect, pentru a-i informa ca am inceput initiativa blocarii Proiectului Belene.

Doamna europarlamentar Viorica Dancila va sprijini initiativa noastra in Parlamentul European, pentru a face cunoscuta opinia cu privire la efectele deschiderii celui de-al doilea reactor de la Belene. Totodata, va remite o scrisoare catre Comisarul european pentru Protectia Mediului si presedintelui Comisiei Europene, dl Junker, in care va solicita prezentarea, in scris, a unui punct de vedere fata de Proiectul Belene. In cadrul Comisiei Energiei, isi va informa colegii asupra acestei probleme de interes european. Doamna Dancila va vorbi si in calitatea dumneaei de vicepresedinte al Comisiei Agriculturii, fiind o mare sustinatoare a agriculturii bio.

Intalnirea de azi este un prim pas in conturarea unor propuneri concrete romano-bulgare pentru viata si impotriva unor dezastre. Asociatia Euro Teleorman, in calitate de organizatie nonguvernamentala cu traditie in gestionarea relatiilor romano-bulgare, avand dezvoltate in timp numeroase actiuni culturale si proiecte transfrontaliere cu institutii din Bulgaria, isi va asuma rolul de intermediar intre partea bulgara si autoritatile locale din judet, facand toate eforturile posibile pentru ca initiativele si masurile discutate in aceasta zi sa se concretizeze in proiecte benefice pentru locuitorii din Teleorman si din intreaga zona Belene.

Fotografii asociate: click pentru deschiderea galeriei