Vizită culturală în Landul Styria din Austria

10.12.2019

Asociația Euro Teleorman are o bogată experiență în organizarea de activități culturale menite să pună în valoare tradițiile și vitalitatea spațiului teleormănean. De-a lungul anilor, și-a extins colaborarea cu asociații, parteneri instituționali și personalități din domeniul cultural-artistic, concepând și realizând cu succes evenimente de promovare a specificului local și național.

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Asociația Euro Teleorman a organizat o vizită culturală în Landul Styria, ca primă etapă a unei cooperări de lungă durată cu Consulatul Onorific al României la Graz, care va viza și domeniile economic și administrativ.

În Landul Styria românii sunt cea mai numeroasă minoritate, un motiv în plus pentru ca acțiunile comune planificate să fie bine primite și să aibă un puternic impact ca mijloc de promovare a potențialului județului Teleorman.

Vizita culturală a fost organizată în perioada 6 – 9 decembrie 2019, cu sprijinul Consiliului Județean Teleorman, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman și Serviciul de Cooperare Internă și Internațională.

Evenimentul central al deplasării a fost participarea Grupului vocal bărbătesc al Ansamblului „Burnasul” la concertul de colinde de la Graz, din data de 7 decembrie 2019, în contextul celebrării Zilei Naţionale a României.

În organizarea concertului, Excelența Sa, Consulul Onorific al României la Graz, domnul Andreas Bardeau, și Institutul Cultural Român din Viena au preluat costurile organizatorice și închirierea sălii, promovarea evenimentului și sprijinul logistic fiind asigurate de Asociația interculturală „Doina” din Graz și Asociația culturală româno-austriacă „Speranța” din Knittelfeld.

În deschiderea spectacolului au cântat trei prestigioase coruri locale, iar Grupul „Burnasul” a oferit un impresionant recital de colinde, selecționate din albumul „La streașina cerului”. Vocile sonore, ținuta impunătoare, intensitatea și calitatea interpretării au reușit să aducă pe scena fastuoasă a sălii din Graz magia sărbătorilor românești, în stil muntenesc - cu elemente autentic teleormănene.

Concertul a avut loc la Großen Minoritensaal, sală de spectacol cu o acustică de excepție și o arhitectură splendidă, bucurându-se de un public numeros, de aproximativ 300 de persoane, care a reunit oficialitățile orașului.

Un moment deosebit pentru delegația română a fost vizita la castelul Schloss Kornberg, reședința Excelenței Sale, Consulul Onorific al României la Graz, domnul Andreas Bardeau, care a avut amabilitatea de a oferi un tur al impresionantului ansamblu arhitectonic. Adresăm pe această cale mulțumirile noastre domniei sale, contele Andreas Bardeau, descencent al familiei de Habsburg, pentru găzduire și călduroasa ospitalitate.

În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții Asociației culturale româno-austriece „Speranța” din Knittelfeld, am identificat domenii comune de interes, care se vor concretiza printr-un protocol de colaborare.

Pe lângă misiunea de promovare a tradițiilor românești și de cultivare a identității naționale, vizita culturală a oferit prilejul de a detalia liniile de acțiune din cadrul colaborării cu Consulatul din etapa următoare, precum și de a stabili contacte cu reprezentanți ai autorităților locale interesate de colaborarea cu membrii asociației Euro Teleorman.
 

Fotografii asociate: click pentru deschiderea galeriei