Descrierea proiectului
 

International Communal NetWork - O Initiativa a Asociatiei Municipalitatilor din Austria

In cadrul Programului INTERREG IIIC

I. Preambul
Asociatia Municipalitatilor din Austria intentioneaza sa initieze o cooperare intre municipalitatile din Uniunea Europeana si municipalitatile din tarile candidate la Uniunea Europeana, atat din primul, cat si din al doilea val de aderare (2004 si 2007).

Cooperarea internationala intre comunitati ar trebui sa fie implementata folosind posibilele sinergii si schimbul de experiente, respectand in special sarcinile comunitatilor din zonele rurale. Dezvoltarea rapida si extinderea infrastructurii comunitatilor din tarile candidate din regiuni dezavantajate in mod structural, ar trebui sa fie sustinuta si asigurata.

Asociatia Municipalitatilor din Austria intentioneaza sa actioneze ca Partener Promotor pentru constituirea si realizarea retelei de activitati in cadrul programului european INTERREG III C (Est). Cordonarea proiectului a fost delegata societatii International Consulting Company Quantum GmbH in urma unei licitatii ce a demonstrat ca aceasta companie detine o experienta desavarsita in executarea proiectelor INTERREG si in rezolvarea problemelor comunitatilor.

Primii pasi concreti au fost deja facuti. Reprezentantii comunitatilor din Austria, Bavaria, Tirolulul de Sud (Alto Aldige), Italia, Usedom-Wollin, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Republica Ceha, Polonia si Croatia si-au manifestat deja interesul printr-o activa participare in retea. Mai multe ateliere de lucru au fost deja tinute, in timpul carora s-a discutat despre diferite aspecte legate de continutul, procedurile organizationale sau elementele cheie ale proiectului.

II. Obiectivele Proiectului - ICNW
Crearea Retelei Inter-Comunale Transnationale (ICNW) a municipalitatilor si a reprezentantilor lor in cadrul Uniunii Europene si a tarilor candidate din primul si al doilea val este destinata sa concentreze informatii relevante, contacte, proiecte, experiente si experti, referindu-se in special la zonele rurale.

III. Beneficiul rezultat din proiect
Posibilitatea unui acces direct si rapid la informatii relevante, experiente, structuri si potentiali parteneri in materie de cooperare comunala si de experti, in vederea:

 1. Evitarii costurilor ridicate pentru stabilirea si extinderea structurilor organizationale necesare, precum si a proiectelor;
 2. Asigurarea unor implementari rapide, in special in zonele rurale;
 3. Crearea unei baze eficiente pentru o Uniune Europeana puternica din punct de vedere economic.

IV. Continutul proiectului
Principalalele elemente sunt:

 1. Lucrul in retea si folosirea transnationala a experientelor practice ale comunelor, a cunostintelor, informatiilor si implementarea proiectelor (municipalitate - municipalitate);
 2. Intarirea infrastructurii prin cooperare directa inter-comunala in proiecte pilot si, prin aceasta, crearea unor viitoare impulsuri pentru implementarea de noi proiecte;
 3. Prezentarea de exemple de Buna Practica in diferite domenii legate de responsabilitatile si sarcinile comunitatilor;
 4. Sustinere pentru cooperare intre municipalitati si intreprinderi mici si mijlocii;
 5. Experiente din si prin proiecte concrete ce vor fi accesibile in cadrul ICNW pentru toti partenerii din retea;
 6. Schimb de experiente cu fundament specific legal, a proceselor tehnice, procedurilor organizationale si cerintelor structurale, parteneri privati si experti;
 7. Suport in crearea si extinderea reprezentarii comunale in domenii legate de aspecte legale, organizationale si financiare;
 8. Intarirea reprezentarilor si a municipalitatiilor in zonele rurale.

V. Instrumentele proiectului

 1. Internet si intranet
 2. Ateliere de lucru si seminarii
 3. Conferinte transnationale
 4. Prezentari de proiecte inter-comunale
 5. Proiecte comune concrete si cooperari
 6. Excursii
 7. Lobbying in diferite domenii

VI. Structura proiectului

1. Stabilirea si institutionalizarea unei retele inter-comunale si internationale prin intermediul unei integrari active a tuturor partenerilor din retea;

2. Implementarea continutului retelei - interactiune si cooperare;

3. ICNW - evaluarea proiectului.

VII. Bugetul si Finantarea Proiectului
Programul Interreg IIIC ofera o cofinantare la bugetului propus de statele membre, mai precis, contributiile partenerilor din statele Uniunii Europene vor fi dublate de fonduri provenite de la Banca Europeana pentru Dezvoltare Regionala (BERD), iar cand partenerii se situeaza in Obiectivul 1, acestea vor fi triplate.

Sunt eligibile ca si contributii la proiect banii, dar si contributii materiale, respectiv costuri de personal ale partenerilor care vor aparea in timpul proiectului si care pot fi evaluate in bani (salariu, diurne, etc.).

Bugetul e distribuit de-a lungul a 3 ani, luand in considerare posibilitatile financiare ale fiecarui partener in proiect, precum si in comparatie cu partea din proiect ce urmeaza a fi dezvoltata de fiecare partener.

VIII. Parteneri

 • Asociatia Municipalitatilor din Austria
 • Asociatia Nationala a Municipalitatilor din Republica Bulgaria
 • Consiliul Municipalitatilor si Regiunilor din Europa
 • Consiliul Local Granollers, Spania
 • Provincia Badajos, Spania
 • Minicipalitatea Aghios Stephanos, Grecia
 • Secretariatul Regional din Attica, Grecia
 • Municipalitatea Patras, Grecia
 • Judetul Osijek-Baranja, Croatia
 • Judetul Varazdin, Croatia
 • Asociatia Nationala a Autoritatilor Locale din Ungaria
 • Asociatia Italiana a Consiliului European a Municipalitatilor si Regiunilor, Italia
 • Municipalitatea Casola Valsenio, Italia
 • Sindicatul Municipal din Tirolul de Sud
 • Asociatia Municipalitatilor Rurale din Letonia
 • Uniunea Comunelor din Republica Polonia
 • Asociatia Municipiilor din Romania
 • Consiliul Judetean Teleorman
 • Agentia Locala de Dezvoltare Sora, Slovenia
 • Asociatia Regionala Karpaty, Slovacia
 • Centrul Regional Educational, Slovacia