Evenimente dedicate Zilei Nationale a Romaniei organizate la AtenaCu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Asociatia Euro Teleorman si Consiliul Judetean Teleorman, prin Serviciul de Cooperare Interna si Internationala in colaborare cu Asociatia Interculturala Romano-Elena DACIA au organizat la Atena, Grecia, doua evenimente de exceptie ce au avut la baza promovarea culturii, tradiției, portului tradițional, cântecului și jocului românesc.

Asadar, sambata, 30 noiembrie 2019, la sediul Asociației Interculturale Româno-Elenă DACIA, a avut loc prima editie a evenimentului “ȘEZĂTOAREA LA ROMÂNI” la care a fost prezenta si doamna Veronica Ciolca - Insarcinat cu afaceri a.i. din partea Ambasadei Romaniei in Grecia.

In acelasi context, duminică, 1 decembrie 2019, la Centrul Cultural din Petralona, s-a desfasurat si cea de-a IV-a ediție a evenimentului “LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!”, la care s-au alaturat din partea Ambasadei Romaniei la Atena, domnul Liviu Lucian Avram - Sef Sectie Consulara, domna Elly- Ana Moga - Atasat pe probleme de munca si sociale si domnul Razvan Barbu – Consul.

Aceste manifestari au beneficiat, de asemenea, de sprijinul si implicarea Primariilor Contesti si Pietrosani.

Romanii si filo-romanii prezenti la “ȘEZĂTOARE” au putut admira expozitia de costume populare, lada de zestre, pernele brodate, produsele de artizanat, au participat la ateliere de arta populara si expozitie de ceramica, o adevarata intoarcere in timp spre glia strămoșească, spre satul nostru românesc. Intr-un cadru traditional, cu prosoape si covoare pe pereti, s-a tors din fuioare de lana, s-a tesut la razboi si s-a curatat porumb. Momentul a trezit un interes deosebit mai ales in randul tinerilor, care au aflat despre mestesugurile traditionale si arta populara.

De la șezătoare nu au lipsit bucatele tradiționale românești făcute cu drag de către gospodine desăvârșite. Din Teleorman, au fost adusi cozonaci, placinte cu mere, cu branza, cornulete, zacusca, slanina si conserve traditionale. Romancele din Grecia, membre ale Asociatiei DACIA au pregatit, la randul lor, salate de post, cozonaci, sarmalute de post etc.

O alta parte importantă a evenimentului a fost cea artistică, nelipsind cântecele și jocurile populare.

Ansamblul Folcloric Dacia din Atena constituit dintr-un numar de 35 de tineri au prezentat dansuri traditionale romanesti precum Coasa, Ghimpele si Hora studentilor. Alaturi de acestia, Ansamblul Folcloric de Femei DACIA a dansat pe scena pentru prima data Hora Fetelor, suita de dansuri populare.

“LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!” - a debutat cu intonarea Imnului de stat al Romaniei. A urmat programul sustinut de elevii Scolii de Limba Romana, Cultura si Civilizatie Dacia, pregatiti de cadrele didactice Daniela Popescu, Cristina Pintilie si Stela Petromihelakis. Apoi, prescolarii si elevii care au participat la Concursul MICII OLIMPICI, concurs organizat de catre Editura Star Kids, au primit diplomele si medaliile aferente premiului obtinut.

Prin dansurile de exceptie, Ansamblul “Florile Telormanului din Contesti”, condus de coregraf Ion Boboc, ansamblu infiintat in anul 2013 pentru a duce mai departe traditiile din zona Teleormanului, in special Calusul si Braul, a ridicat in picioare publicul prezent bucurandu-se de o apreciere deosebita si multe aplauze in randul celor pe care i–au facut sa se simta ca acasa.

Solista Anuta Arghiroi a cantat in premiera piesa careia i-a compus versurile - ROMANI VOM FI MEREU - o piesa de suflet cu mare incarcarcatura emotionala. Alaturi de aceasta, ANA MARIA BLEJAN si ALIN MILICA au incantat publicul prezent prin cantece partriotice si populare romanesti.

Cele doua evenimente s-au bucurat de un mare succes si de o prezenta numeroasa, romani si filoromani au jucat si au rostit impreuna cantece traditionale romanesti, cu mandrie in suflet.